Újabb szakmai elismerések a COOP munkatársainak

A kereskedelmi ágazatban dolgozók erőn felüli munkát végeznek

Budapest, 2020. november 05. – Rangos szakmai elismeréseket adtak át múlt hét csütörtökön az Európai Kereskedelem Napja alkalmából, amelynek keretében a COOP Gazdasági Csoport több dolgozójának kiemelkedő munkáját is díjazták. Az idén tizenhatodik alkalommal megrendezett szakmai eseményre ebben a sajátos időszakban rendhagyó módon került sor. Az ünnepi rendezvény ismét a kereskedelemi ágazat jelentőségére és helyzetére hívta fel a figyelmet, ahol elhangzott: 2019-ben a szektor több mint 12 ezer milliárd rekordforgalmat ért el.

Kiemelkedő elismerésekben részesült a COOP Gazdasági Csoport több dolgozója is abból az alkalomból, hogy idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb ünnepét. Az esemény minden évben a kereskedelmet, mint a gazdaság egyik legfontosabb szektorát állítja a fókuszba, ahol hagyományosan rangos szakmai elismerésekkel díjazzák az ágazatban dolgozó munkavállalókat. A kereskedelem legrangosabb díjának számító Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke, és Kovács Edit, a COOP Szeged Zrt. áruforgalmi igazgatója, valamint Miniszteri elismerő Oklevéllel ismerték el Dr. Kiss Gyulát, a Hanság-COOP Zrt. vezérigazgatóját. Az üzletek pultjai mögött végzett áldozatos munka elismeréseként Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Guth Pál Gáspárné, a COOP Szolnok Zrt. 372. számú, monori COOP Szuper üzletvezetője, Kavasánszki Józsefné, az Abaúj COOP Zrt. 54. számú COOP ABC boltvezetője, valamint Viandt Józsefné, a Kapos-COOP Zrt. 90. számú, mernyei COOP ABC üzletvezetője kapott.

A kereskedelemben több mint 500 ezer ember dolgozik, amivel a legnagyobb foglalkoztatói szektor, emellett pedig a legmagasabb ÁFA és adóbefizető is egyben. 2019-ben a szektor több mint 12 ezer milliárd rekordforgalmat ért el.” – mondta el Krisán László. A VOSZ Kereskedelmi tagozatának elnöke kiemelte: a COVID 19 járvány az elmúlt évtized legnagyobb sokkjával ütötte meg a világgazdaságot egy időben, egyszerre okozva kínálati és keresleti visszaesést. A kiskereskedelmi forgalom korábbi dinamikus, 5-6%-os éves növekedése megtorpant. 2020. január-augusztusban, az előző év azonos időszakához képest, a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene csupán 0,9%-kal emelkedett, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7%-kal, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 1,8%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7%-kal csökkent az értékesítés volumene.
Az online vásárlás forgalma áprilisban duplájára nőtt ugyan, de a járvány első hulláma után visszaállt a korábbi szintre és a további járványügyi korlátozások miatt, valamint a karácsonyi időszakban lehet ismét kiugrásra számítani. A non-food szektor fokozottan kitett a járvány okozta gazdasági megtorpanásnak a legnagyobb elmaradás a textil, ruházati és lábbeli üzletek területén van, a forgalomban 25%-os visszaesés tapasztalható az előző évhez képest.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára aláhúzta, hogy a kereskedelmi szektor mégis hozzá tudott járulni pozitív irányba kiugró számaival a magyar gazdaság fellendítéséhez, ez pedig az a 13 ezer fő foglalkoztatott, akiket a terület a járványügyi helyzet fennállása óta foglalkoztat, tehát nem újrafoglalkoztat. „Új élethelyzetet hozott a koronavírus, amelyen túl kell lendülnünk, ennek kulcsa a hatékonyan működő állam és a gazdasági szereplők együttműködése, így tudjuk megőrizni a magyar munkahelyeket és ellensúlyozni a negatív hatásokat” – fogalmazott az államtitkár.

A rendezvény kapcsán Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kiemelte: „az Európai Kereskedelem Napja igazi ünnep, és büszke vagyok arra, hogy több munkatársunk ismét szép elismerést kapott, amely ebben a pandémiás helyzetben még többet jelenthet a számukra. Az idei év nem könnyű, dolgozóinknak egy közel nyolc hónapja tartó sajátos időszakban kell helytállniuk. Lojalitásukért és ember feletti munkájukért köszönettel tartozunk nekik.”

A COOP kitüntetettjei:

Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:
Dr. Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke
Dr. Zs. Szőke Zoltán a Szegedi Jogtudományi Egyetem állam és jogtudományi karán diplomázott 1975-ben, majd 1988-ban áruforgalmi üzemgazdász képesítést is szerzett. Munkáját 1975-ben kezdte a Kiskunhalas és Vidéke Áfésznál, mint jogtanácsos, amely munkakörben tizenhárom évig dolgozott. Ezt követően 1989-től 1991-ig elnökként vezette a szövetkezetet. Ezután 1992-től kezdett dolgozni az érdekképviselet területén, az ÁFEOSZ-COOP Szövetségnél először, mint titkár, majd 1992. december 10-től főtitkári, valamint alelnöki pozíciókat töltött be egészen 2007. november 21-ig. Ettől kezdve napjainkig elnökként vezeti az ÁFEOSZ-COOP Szövetséget.

Kovács Edit, a COOP Szeged Zrt. áruforgalmi igazgatója
Kovács Edit pályáját 1994-ben kereskedelmi gyakornokként kezdte a még a COOP Szeged Zrt. jogelődjénél, a Dél-Tisza Menti Áfésznál. Kiemelkedő munkájával, egyre nagyobb szakmai hozzáértésével gyorsan haladt előre a ranglétrán, végigjárva az áruforgalom valamennyi lépcsőfokát. 1996-ban marketing menedzserként is dolgozott, ám 1997-ben az áruforgalom területén nevezték ki vezetőnek. Majd 2008 óta immár áruforgalmi igazgatóként felel a COOP Szeged Zrt. kereskedelmi tevékenységéért.

Miniszteri Elismerő Oklevél:
Dr. Kiss Gyula, a Hanság-COOP Zrt. vezérigazgatója
Dr. Kiss Gyula munkáját 1975-ben kezdte a Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségnél, mint jogtanácsos, ahol három évet dolgozott. Majd 1979-től a Kapuvári Áfésznél töltött be különböző munkaköröket, ezt követően 1990. március 16-tól a szövetkezet elnöke lett. Nevéhez fűződik előszőr a Hanság Kereskedelmi Kft. majd a jogutód Hanság-COOP Zrt., amelynek 1998-tól napjainkig a vezérigazgatója. Munkáját mindig igényesen és az eredményesség figyelembevételével végzi, 30 éves pályafutása alatt a Kapuvári ÁFÉSZ és gazdasági társaságai eredményesen működtek. A szakember 1992-ben bekerült az ÁFEOSZ-COOP Szövetségének elnökségébe, majd 2002-től a COOP-rendszer egyik régiós nagykereskedelmi társaságának a Hétforrás Zrt.-nek először igazgatósági, majd felügyelő bizottsági tagja lett.

Magyar Kereskedelemért Nagydíj:
Guth Pál Gáspárné, a COOP Szolnok Zrt. 372. számú, monori COOP Szuper üzletvezetője
Guth Pál Gáspárné 1998. júliusában kezdett dolgozni az akkor még REMA1000 Kft. monori üzletében. Majd 2002. novemberében egy piacbővítés eredményeként a REMA üzleteit megvásárolta a COOP Szolnok Zrt., azonban az új tulajdonos tovább foglalkoztatta meglévő bolti dolgozókat. Guth Pál Gáspárné már az akvizíció előtt is boltvezetőként dolgozott, munkakörét napjainkig eredményesen látja el. Mindezt jól bizonyítja, hogy a monori szupermarket a COOP Szolnok egyik legforgalmasabb egysége. Irányítása alatt az üzlet egy alapterületbővítéssel egybekötött teljes felújításon esett át, amely munkában aktívan részt vett. Munkatársai kedvelik, igazi csapategységet kovácsolt a bolti kollektívából.

Kavasánszki Józsefné, az Abaúj COOP Zrt. 54. számú COOP ABC boltvezetője
Kavasánszki Józsefné 1987-tól még a jogelőd Encs és Vidéke Áfésznál kezdte tanuló éveit. 1990-tól bolti eladó lett a társaság encsi, 28. számú egységében. Folyamatosan fejlődött, szakmai ismereteit napról-napra bővítette, hamar gyakorlatot szerzett csemege eladói és pénztárosi munkakörökben. A kiváló munka elismeréseként üzletvezető-helyettesi kinevezést kapott. Jelentős szerepet vállalt a cikkelemes vonalkódos értékesítési rendszer bevezetésében. Majd 2013-ban megbízták az akkor felújított forrói, 54. számú ABC vezetésével, amely munkakört napjainkig ellátja. Irányítása alatt az üzlet jövedelmezősége évről évre fejlődik. Munkája mellett aktív szerepet vállal a kezdő munkatársak betanításában.

Viandt Józsefné, a Kapos-COOP Zrt. 90. számú, mernyei COOP ABC üzletvezetője
Viandt Józsefné 1983-ban kezdett dolgozni az akkor még Kaposvár és Vidéke Áfésznál, majd 1999. július 1-tól a jogutód Kapos-COOP Zrt-nél folytatta munkáját. A kezdetektől a mernyei ABC munkatársa, ahol végigjárva a ranglétrát – először eladó majd boltvezető-helyettes – boltvezető lett. Munkáját szakmai hozzáértéssel, becsülettel és lojalitással végzi.