Ismét célba ért a COOP Májusfa futás

Szolnok, 2018. április 20. – Idén immár 27. alkalommal rajtolt el kedden Szolnok egyik legnagyobb tömegsport rendezvénye a COOP Májusfa futás. A Kossuth térről indulva és oda érkezve 1600, valamint 2500 méteres távon teljesíthettek az indulók. Mára valódi hagyománnyá, a város elmaradhatatlan programjává vált az esemény, amely évről évre több ezer embert mozgat meg. A helyi sportélet kiválóságai mellett az újdonsült téli olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagja, Burján Csaba is személyesen buzdította a 6500 rajthoz álló résztvevőt.

Szolnok város életében mindig rendkívül fontos szerepet töltött be a sport, hiszen testileg és lelkileg is pozitív egyén- és társadalomformáló eszköz. A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. éppen ezért feladatának tekinti a város szabadidő és tömegsport eseményeinek, valamint egészség megóvással kapcsolatos programjainak megszervezését. Ennek keretében idén immár 27. alkalommal került megrendezésre Szolnok kiemelt éves szabadidősport rendezvényeként a COOP Májusfa futás, amelyen több ezer, a városban, a térségben élő általános és középiskolás diák, valamint felnőtt futja le az 1600 és 2500 méteres távokat. Ebben az évben görkorcsolyások és Nordikosok is csatlakoztak az indulókhoz. Évről évre kiváló helyi sportolók, olimpikonok, olimpiai bajnokok teszik le voksukat a program mellett, akik személyes jelenlétükkel amellett, hogy népszerűsítik a sport fontosságát felejthetetlen élményt szereznek a résztvevőknek. Ezúttal az OLAJ KK, a Szolnoki Dózsa vízilabda csapata, a Szolnoki Röplabda Akadémia sportolói mellett, Burján Csaba, a 2018-as phjongcshangi téli olimpián bajnoki címet szerzett rövidpályás gyorskorcsolya váltónk tagja is buzdította a futásra vállalkozókat.

„A város többféle terület mentén végzi munkáját, például gazdaságfejlesztés, kultúra, oktatás, de az egyik alapstratégia az egészséges életmódra való nevelés, amihez biztosítja a testmozgás és a megmérettetés lehetőségét” – mondta Szalay Ferenc. Szolnok polgármestere hozzátette, fontos célkitűzés a szabadidősport iskolák szintjén történő tömegesítse, a COOP Májusfa futás is ennek a része, a COOP Szolnok támogatásával pedig e stratégai gondolatmenet mellé állt. „Kimutatható, hogy egyre egészségesebbek a város fiataljai, ami ennek a rendezvénynek is köszönhető – jegyezte meg.

A programnak hatodik alkalommal névadó szponzora a COOP Szolnok. Fekete Tibor ennek kapcsán elmondta, azért döntöttek pont a Májusfa Futás támogatása mellett, mert sok gyermek érhető így el, és ők fontosak. „Ilyen közösségi eseményt, ahol egy nagyváros körülbelül 10 százaléka egyszerre van jelen és sportol, kevesen csinálnak” – emelte ki a COOP Szolnok vezérigazgatója, aki úgy fogalmazott, ugyan társaságuk a főszponzor, de sok szállító partnerük is a mellettük áll. Az idén egyébként a www.futofoto.hu weboldalon mindenki számára elérhetőek lesznek a futáson készült képek, sőt az indulók még egy oklevelet is nyomtathatnak maguknak.

„Az általános iskolások 85 százaléka volt ezen a napon jelen” – hangsúlyozta Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum ügyvezető igazgatója, majd aláhúzta: „Ugyan sportszakmailag mi szervezzük meg az eseményt, de COOP biztosítja a résztvevők ellátást és a marketinget, vagyis egy csapatként dolgozunk. A korábbi korlátlan jelentkezést idén 6500 főben maximalizáltuk biztonsági megfontolásból, valamint azért, hogy megtartsuk a sport jelleget.”

„Nagyon jó látni, hogy ilyen sokakat megmozgat egy esemény, ahol szinte kivétel nélkül mindenki együtt sportol. Az ezekhez hasonló alkalmak segítenek abban, hogy valaki valóban elkötelezze magát a rendszeres mozgás mellett, akár sportág iránt, vagy eldöntse, verseny szinten szeretné csinálni – mondta Burján Csaba, az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolya váltó tagja.