Európai Kereskedelem Napja

ekn_nagy

Több mint két éve növekszik a kereskedelmi forgalom, ha pedig ez a trend fennmarad, az ország 2016 közepére elérheti a válság előtti forgalmi szintet – hangzott el az Európai Kereskedelem Napján, ahol idén is szakmai díjakat adtak át. Az eseményt a kezdetektől fogva támogató CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke szerint mára mindenki elismeri, hogy a szektor a gazdaság egyik fő húzóereje.

A kereskedelem a gazdaság egyik nagyon fontos összetevője, amely mintegy félmillió főt foglalkoztat, 12 százalékkal járult hozzá tavaly a gazdasági növekedéshez, és mintegy 9 ezer milliárd forintos forgalmat bonyolít le évente. Ezzel a szektor a magyar gazdaság egyik legfőbb adó- és áfa befizetője – érzékeltette a kereskedelem fontosságát az eseményen Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) társelnöke hozzátette: kedvező trend, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2013 közepe óta növekszik. Ha ez nem törik meg, akkor 2016 közepére az ország elérheti a válság előtti aranykor kereskedelmi forgalmának szintjét.

Az Európai Kereskedelem Napján azokat ünnepeljük, akik a kereskedelemben nap mint nap dolgoznak, a félmillió foglalkoztatott 70-75 százaléka pedig nő – mondta el beszédében Dávid Ferenc.

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően elismeréseket is adott át a miniszter, így Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet és Magyar Kereskedelemért Nagydíjat vehették át az arra érdemes szakmai szereplők.

A COOP mindig is úgy tekintett az Európai Kereskedelem Napjára, mint a kereskedelmi szakma legnagyobb ünnepére, ezért cégünk a kezdetektől fogva részt vesz az eseményen, és támogatja is azt – mondta el Csepeli Lajos. A CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke hozzátette: örülünk annak is, hogy a kormány miniszteri szinten is képviselteti magát ezen az eseményen, hiszen mindez azt jelzi, hogy a kormányzat fontosnak tartja, értékén kezeli a kereskedelmet. Az eseményen átadott díjakkal kapcsolatban Csepeli Lajos megjegyezte: fontos, hogy egy évben egyszer külön is elismerjék mindazok munkáját, akik a kereskedelemben, a végeken dolgoznak. Ők reprezentálják a legmarkánsabban azt a munkát, amit nap mint nap végzünk – tette hozzá. A CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke végül elmondta: a kereskedelem jelenleg nagy változásokon megy keresztül. „Ma már mindenki elismeri a kereskedelem munkáját, és látható az igényesség is a vásárlók részéről, amellyel folyamatos újításokat és bővebb szolgáltatásokat várnak el. Ebben nem csupán a tőkeerős multinacionális cégek, hanem a hazai láncok is lépést tartanak a vevői igényekkel” – fogalmazott Csepeli Lajos.

Az igazgatóság elnöke hozzátette: büszke vagyok arra, hogy a Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet saját munkatársaink közül ketten is megkapták: Hurtony Miklós, a Tapolca Coop Zrt. elnök-igazgatója, Tóth Lászlóné, a Galga Coop Zrt. vezérigazgatója. Magyar Kereskedelemért Nagydíjat pedig két boltvezetőnk vehetett át: Gángó Vilmos, a CO-OP VASVÁR Kft. 12. sz. Coop Szuper üzlet üzletvezetője (Vasvár), Kaposvári Józsefné, az UNIÓ COOP Zrt. 105. ABC boltvezetője.

Előbbi elismerés a kereskedelem legrangosabb díja, utóbbi értékét pedig az adja, hogy azt a boltokban dolgozó kétkezi feladatokat kiválóan végző munkatársak kaphatják meg.


interjú Csepeli Lajossal, Tóth Lászlónéval, Hurtony Miklóssal és Dr. Zs. Szőke Zoltánnal


interjú Sipos-Tompa Jánossal, Gángó Vilmossal, Tóth Lászlóval és Kaposvári Józsefnével